Close
Grote Kerkstraat 60 7902CK Hoogeveen, NL
TEL.: 0528-356728 info@wapenkamer.nl
Open hours: Donderdag 15:30-18:00 - Vrijdag 15:30-18:00 - Zaterdag 10:00 - 17:00

22 november 2017. Hoe schiet de Stribog?

Hildo is wel veranderd sinds hij in de schietsport zit. Eerst was het allemaal zwartkruit wat de klok sloeg, maar moderne nitro wapens zijn toch stiekem wel heel erg leuk hoor! Ook dit is een hele leuke maar het wapen hanteren is voor Hildo toch een beetje onwennig, magazijn in het handvat proberen te stoppen ziet er een beetje suf uit: zeker veel pistool geschoten? Deze Grand Power Stribog schiet met dezefde 9mm als de alom bekende UZI. Als u, net als Hildo, in dienst gezeten hebt en de UZI als persoonlijk wapen had weet u vast nog wel hoe het schiet. Rustig met weinig opslag, voordeel bij dynamisch schieten.

Ambidextrous

Dit wapen is ambidextrous, oftewel van beide zijden te bedienen. De knopjes zijn allemaal dubbel uitgevoerd op de spanknop van de grendel na. Die kan klik-klaar omgezet worden naar de juiste kant. Superhandig, weet Hildo, die zelf aan de linkerschouder schiet. Zijn eigen Olga (CZ 858) is dat niet en voor hem stukken lastiger (minder snel) te bedienen, dat wapen is gewoon voor rechtshandigen.

 

Customized & wat kost dat dan?

Marcel heeft deze Stribog wat aangepast voor DSR wedstrijden. Standaard varieert de Stribog van onder de 900 tot net onder de 1000 euro, afhankelijk van de uitvoering. Het wapen komt in alle uitvoeringen met erg simpele niet verstelbare flip-up diopters. De meeste schutters zullen hier wat anders op gaan zetten, red dot of, zoals hier, een Vortex 1-4×24 kijker (+ € 300,-), wat de initiële redelijke kostprijs toch weer een stuk opdrijft. Ook niet standaard is de verstelbare AR-type kolf (+ € 100,-) die, middels de bijgeleverde adapter zonder aanpassingen gemonteerd kan worden. Standaard wordt de Stribog geleverd met naar wens een klapkolf of een vaste kolf en met een aluminium of polymeer lower en twee magazijnen, eentje 20-schots en eentje 30-schots. Dit is het type RSR9 A1-135 en deze is voorzien van een 13 1/2 inch loop met muzzlebrake en het voldoet daarmee aan de wettelijke minimaal vereiste overall geweerlengte van 60 cm. Meer uitbreiding voor DSR, een tweepoot omdat er soms op langere afstand geschoten wordt alsook een tactical lamp en/of laser, als er een stage in het donker geschoten moet worden, alles kan.

22 november 2017. GP Guns Stribog in 9mm

Als u nog niet wist hoe Marcel van De Wapenkamer er uit ziet, zie het plaatje hierboven. Op het plaatje eronder staat overigens iets veel leukers, een customized GP Guns (Grand Power) Stribog van Marcel. Hildo slaat het aanbod om er even mee te schieten niet af. Wat leuks om mee te schieten én over te schrijven, misschien leest iemand dit wel, en zo snijdt het mes voor beiden aan twee kanten.

Stribog?

Grand Power is een Slowaakse fabrikant en Stribog is de Slavische god van de wind, vandaar.

Niet toegelaten in de reguliere schietsport

De Stribog is erg licht, het weegt misschien nog wel minder dan 3 kilo. Het is een karabijn in 9mm Luger. Superhandig, want de ammo heeft u al als u 9mm pistool schiet en het is nog relatief goedkoop schieten ook in verhouding tot reguliere geweermunitie. Het schiet bovendien erg rustig, heeft minder lawaai, weinig terugslag, en toch is er nog íets meer beleving dan bij kleinkaliber, wat haast als lucht schiet. Helaas zijn geweren boven het kaliber 8mm verboden in nederland, op zwartkruit spul na.

APS en de discipline DSR

Wel toegestaan is het wapen onder andere in de discipline DSR (Dynamic Service Rifle) die is ondergebracht bij de APS (Association for Practical Shooting), een vereniging die, net als de NPSA (Nederlandse Parcours Schutter Organisatie) die de discipline IPSC (International Practical Shooting Association) beheert, bij de KNSA is aangesloten en erkend is, hoewel het geen KNSA discipline betreft. Als u lid bent van de APS en DSR schiet, kunt u de Stribog dus gewoon op verlof krijgen.

Hildo en DSR?

Misschien wordt Hildo ook nog wel eens lid van de APS, want DSR wordt onder andere verschoten op de schietbaan van SV Drachten en dat is stukken dichter bij Groningen dan IPSC-wedstrijden in het verre zuiden van het land. DSR schijnt erg leuk te zijn en nog gezellig ook: veel schieten op allerhande doelen. Alleen vinden er geen verplaatsingen plaats met doorgeladen wapen, maar traag gaat het zeker niet! Ook bij DSR is een speciale veiligheidscursus verplicht, alvorens u daadwerkelijk DSR mag gaan schieten. De prijzen van zowel de DSR-cursus (50 euro) als het lidmaatschap van de APS (20 euro) vallen overigens erg mee.

 

22 november 2017. Schietkaart Stribog 

Twee keer vijf schoten, vrijstaand, 50 meter. ‘Zooo’, denkt Hildo, ‘Dat valt niet tegen’. De blauwe zijn de eerste 5, eentje is weg. Even wennen blijkbaar maar verder lijkt dit groepje helemaal niet verkeerd. Dat de afwijkingen niet op het conto van het wapen komen mag duidelijk zijn.

Wat denkt Hildo van de Stribog?

Gevoelsmatig lijkt er helemaal niets mis mee en hij zou Olga (CZ 858) er zo tegen omruilen. Het schieten is prima en is gemakkelijk te customizen tot precies dat wat de eigenaar voor ogen heeft. Hildo vindt de heb-factor erg hoog maar u hoort hem zeker niet klagen over waar hij het nu mee moet doen!

 

Phone: TEL.: 0528-356728
Fax: MOB.: 06-36164198
7902CK Hoogeveen, NL
Grote Kerkstraat 60